Strategieën voor een circulaire economie bevorderen de adoptie van zonnepanelen
De adoptie van zonnepanelen is de afgelopen jaren succesvol geweest. Echter, zullen zonnepanelen in de komende decennia een groeiend afvalprobleem veroorzaken. Tegelijkertijd is het belangrijk om investeringen in zonne-energieoplossingen verder te stimuleren om klimaatdoelstellingen en duurzame ontwikkelingsdoelen te behalen.
Wanneer strategieën en bedrijfsmodellen voor de circulaire economie zowel investeringen in zonne-energie mogelijk kunnen maken en tegelijkertijd het afvalprobleem kunnen verminderen, wordt in dit onderzoek ontdekt. Er worden gegevens van focusgroepen uit Vlaanderen (België) gebruikt om de vraagzijde van verschillende marktsegmenten buiten de dominante residentiële markt van huiseigenaren aan te pakken. Deze markten worden meestal beheerd of bemiddeld door organisaties en omvatten zowel business-to-business als business-to-government kenmerken.
Uit de resultaten blijkt dat investeringen in zonne-energie voornamelijk worden gedreven door lagere energiekosten, onafhankelijkheid en gegarandeerde toegang tot energie. De acceptatie van circulaire zonne-oplossingen hangt voornamelijk af van een rendabele businesscase. In de meeste gevallen beperken een gebrek aan marktontwikkeling en organisatorische randvoorwaarden het potentieel van circulaire zonne-opties.
Het onderzoek doet ook aanbevelingen. Gezien de energiecrisis en uitdagingen van elektrificatie, wordt aanbevolen te investeren in regelgevende kaders die implementatie van innovatieve datatechnologieën ondersteunen. Deze technologieën bevorderen verbeterde circulariteit en lagere operationele kosten.
Andere relevante publicaties
Inzameling voor hergebruik op de milieustraten
Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.
Circulaire armaturen in de openbare ruimte
Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.
Nederlandse huishoudens en lege batterijen
Onderzoek naar de kennis, houding en gedrag van Nederlandse huishoudens ten aanzien van lege batterijen