Doorbraak in recyclebare elektronica: in water oplosbare printplaten

De technologische evolutie heeft één schaduwzijde: de milieu-duurzaamheid. Elk jaar worden gigatonnen verouderde elektronische materialen verkeerd weggegooid. Dit leidt tot verloren kansen om zeldzame edele metalen terug te winnen en veroorzaakt ecologische schade. Biologisch afbreekbare elektronica kan bijdragen in het oplossen van dit probleem. Om de toenemende hoeveelheid elektronisch afval te verminderen, is semiconductor- en printplaten (PCB) expert Infineon een partnerschap aangegaan met Jiva Materials om een biologisch afbreekbaar, in water oplosbaar PCB-ontwerp van het bedrijf te onderzoeken. Soluboard – de printplaat die kan worden opgelost – is hier.

PCB staat voor “printed circuit board”. PCB’s kun je zien als de hersenen achter al onze elektronische apparaten, die ervoor zorgen dat ze goed functioneren. In plaats van traditionele glasvezels en chemicaliën gebruikt Soluboard natuurlijke biologisch afbreekbare vezels. Deze vezels zijn omhuld met een niet-giftig polymeer dat oplost in heet water. Het milieu kan dan de vezels composteren die het PCB vormen. Deze afbreekbare PCB voorkomt ook secundaire schade bij het verwijderen en recyclen van elektronica. Het opent de weg naar een duurzamere elektronica-industrie.

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

Inzameling voor hergebruik op de milieustraten

Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.

Circulaire armaturen in de openbare ruimte

Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.

Nederlandse huishoudens en lege batterijen

Onderzoek naar de kennis, houding en gedrag van Nederlandse huishoudens ten aanzien van lege batterijen

×