Het potentieel van elektrisch koken op zonne-energie in sub-Sahara Afrika
Veel huishoudens in Sub-Sahara Afrika (SSA) zijn afhankelijk van houtbrandstof en biomassa om te koken. Deze brandstoffen zijn niet zonder gevolgen voor gezondheid en het milieu. Luchtverontreiniging binnenshuis door deze traditionele kooktechnologieën en -praktijken leidt elk jaar tot een aantal doden. Schone en rookloze kooktechnologieën zijn nodig om luchtweginfecties die gepaard gaan met traditionele kooktechnologieën tot een minimum te beperken.
In dit onderzoek is een nieuw elektrisch kooktoestel op zonne-energie met diodes als verwarmingselement gebouwd en getest in de stad Kumasi, Ghana. Het gaat om een ‘pressurized solar electric cooker’ (PSEC). De PSEC bestaat uit een zonnepaneel van 150 Wp, een kookvolume van 3,3 liter en het systeem heeft een thermische energieopslag. Uit de experimenten die in dit onderzoek zijn uitgevoerd, bleek dat het diode-verwarmingselement in staat was om een gemiddelde temperatuur van 118 °C verschaffen om rijst te koken. Rijst is een algemeen basisvoedsel dat in veel huishoudens in SSA wordt gegeten. Het resultaat toonde aan dat wanneer het energieopslagmedium volledig was opgeladen, de PSEC een snelle kooktijd van 50 minuten had. Uit financiële analyse bleek ook dat de PSEC over een periode van 10 jaar honderden dollars kan besparen voor gebruikers, in vergelijking met respectievelijk koken met houtskool en netstroom.
Andere relevante publicaties
Inzameling voor hergebruik op de milieustraten
Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.
Circulaire armaturen in de openbare ruimte
Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.
Nederlandse huishoudens en lege batterijen
Onderzoek naar de kennis, houding en gedrag van Nederlandse huishoudens ten aanzien van lege batterijen