Algemeen verbindend verklaring voor afvalbeheerbijdrage voor lampen
De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat maakt bekend dat zij op 5 september 2019 een overeenkomst inzake de afvalbeheerbijdrage voor lampen algemeen verbindend heeft verklaard voor de periode vanaf 9 september 2019 tot 1 januari 2023.
Het verzoek is ingediend door Stichting LightRec en heeft betrekking op lampen die voor de eerste keer op de Nederlandse markt worden afgezet. De afvalbeheerbijdrage voor lampen wordt geheven ten behoeve van de voortzetting van het huidige afvalbeheerssysteem voor verlichting en armaturen.
De verkoop van kwikhoudende gasontladingslampen, die bestaat uit TL en spaarlampen (TL en CFL), neemt sinds 2011 in omvang af en wordt op steeds grotere schaal vervangen door ledlampen. Hiermee zullen op termijn TL en CFL uitfaseren. LightRec verwacht dat nog meer dan 10 jaar een inzamel- en recyclingsysteem nodig is gericht op TL en CFL. Door de milieurisico’s van kwikhoudende lampen na afdanking is dit een kostbaar proces.
Om te voorkomen dat de inzameling en recycling van de afgedankte TL en CFL volledig voor rekening gaat komen van de producenten en importeurs van ledlampen, hebben de deelnemers in LightRec besloten vanaf 2013 een voorziening te gaan vormen voor de verwachte toekomstige uitgaven. Dit verzoek tot avv is ingediend om de opgezette inzamel- en verwerkingsstructuur voort te zetten.
Andere relevante publicaties
Circulaire armaturen in de openbare ruimte
Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.
Inzameling voor hergebruik op de milieustraten
Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.
Nederlandse huishoudens en lege batterijen
Onderzoek naar de kennis, houding en gedrag van Nederlandse huishoudens ten aanzien van lege batterijen