Bijwerkingen van de Elektronische Gezondheidszorg Revolutie: Toxic e-waste

De wereldwijde markt voor medische elektronische producten zal naar schatting meer dan $100 miljard waard zijn in 2022 en naar verwachting $248,43 miljard bereiken tegen 2030. De elektronische revolutie in de gezondheidszorg omvat een breed scala aan apparatuur en procedures, waaronder diagnostische hulpmiddelen, medische apparaten en elektronische patiëntendossiers. Een centraal onderdeel van deze apparatuur zijn de printplaten en elektronische componenten die gemaakt zijn van giftige metalen, organische verbindingen, zeldzame elementen en kostbare materialen.

Het groeiende probleem van elektronisch afval (e-waste) is al enkele decennia bekend en vormt een risico voor mens en milieu. De recente pandemie heeft de aandacht voor dit probleem vergroot vanwege de toename in afval van persoonlijke beschermingsmiddelen. Medisch afval wordt als gevaarlijk beschouwd vanwege mogelijke infectieuze stoffen, terwijl elektronisch afval gevaarlijk is vanwege de aanwezigheid van giftige chemicaliën. De huidige regelgeving voor het beheer van medisch afval omvat geen e-waste, terwijl de beste praktijken voor het beheer van e-waste nog steeds in ontwikkeling zijn. Het is belangrijk dat alle betrokken partijen, inclusief fabrikanten van medische apparatuur, zich inzetten voor het verminderen van e-waste en het gebruik van gerecyclede componenten en materialen in de productie.

Download PDF

Share this publication

Other relevant publications

Accelerating the circular economy in Europe

This report gives a comprehensive analysis of how the EU is doing in the transition to a more circular economy

The Landscape of Circular Electronics Towards 2035

An overview of various developments that will likely influence the landscape in which circular electronics will be embedded by 2035

Zero waste cities of the future

Research about how cities can be designed in a way that helps citizens reduce waste.

×