Veilig ontworpen. Veilig te repareren.

In een circulaire economie is het belangrijk dat producten langer gebruikt worden en gerepareerd kunnen worden. Maar zelf repareren door onervaren reparateurs kan veiligheidsrisico’s opleveren. Om dit beter te begrijpen is onderzoek gedaan naar veiligheidsaspecten van zelf uitgevoerde reparaties. De manier waarop producten opgebouwd worden en hoe dat samenhangt met veiligheidsrisico’s is onderzocht. Ook is gekeken hoe gebruikers een koffiezetapparaat repareren en welke veiligheidsrisico’s dan optreden tijdens en na reparatie.

Bij zelf uitgevoerde reparatie zijn er elektrische, mechanische, thermische en chemische risico’s. Deze risico’s kunnen optreden tijdens de reparatie, maar ook daarna als het reparatieproces niet correct is afgerond. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het ontwerpen van veilig te repareren producten. Uitgezocht is dat veiligheidsrisico’s gelokaliseerd kunnen worden door het productontwerp op een specifieke manier in kaart te brengen. Dit kan een belangrijk hulpmiddel worden voor productontwerpers om rekening te houden met zelf uitgevoerde reparaties. Daarnaast is gebleken dat een gedetailleerde reparatiehandleiding nauwelijks effect heeft op het voorkomen van reparatierisico’s.

Verder onderzoek is nodig naar andere manieren om tijdens de reparatie informatie te verstrekken. Tenslotte zou onderzocht moeten worden hoe onfeilbare ontwerpoplossingen mogelijk gemaakt kunnen worden. Zulke oplossingen verbeteren de repareerbaarheid van producten en waarborgen tegelijkertijd de veiligheid tijdens en na het reparatieproces.

Download PDF

Share this publication

Other relevant publications

The Landscape of Circular Electronics Towards 2035

An overview of various developments that will likely influence the landscape in which circular electronics will be embedded by 2035

Zero waste cities of the future

Research about how cities can be designed in a way that helps citizens reduce waste.

Reuse by consumers in the Netherlands

This report describes how the number of pieces and mass reuse by consumers was determined for the years 2021 and 2022.

×