AI en de circulaire economie

AI als tool om de transitie te versnellen

Deze paper werpt een eerste blik op de doorsnede van twee opkomende megatrends: hoe AI de overgang naar een circulaire economie kan versnellen. Het stelt vast dat AI verbeteringen kan bieden op drie hoofdgebieden:

  1. Ontwerp circulaire producten, componenten en materialen. AI kan de ontwikkeling van nieuwe producten, componenten en materialen voor een circulaire economie verbeteren en versnellen door middel van herhalende machine learning-ondersteunde ontwerpprocessen die snelle prototyping en testen mogelijk maken.
  2. Hanteer circulaire bedrijfsmodellen. AI kan de concurrentiekracht van circulaire economiebedrijfsmodellen, zoals product-als-dienst en leasen, vergroten. Door realtime en historische gegevens van producten en gebruikers te combineren, kan AI helpen de productcirculatie te vergroten en het gebruik van bedrijfsmiddelen door middel van prijs- en vraagvoorspelling, voorspellend onderhoud en slim voorraadbeheer.
  3. Optimaliseer circulaire infrastructuur. AI kan helpen bij het opbouwen en verbeteren van de omgekeerde logistieke infrastructuur die nodig is voor een ”close the loop” van producten en materialen door processen te verbeteren voor het sorteren en demonteren van producten, het herfabriceren van componenten en het recyclen van materialen.

Om de reeks toepassingen over sectoren te illustreren, bekijkt deze paper twee waardeketens: voedsel en landbouw; en consumentenelektronica. Deze voorbeelden, gericht op biologische materialen en technische materialen, benadrukken het potentieel van AI om de circulariteit van een breed scala aan economische activiteiten te vergroten.

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Keywords: AI

Andere relevante publicaties

Levensduur van stofzuigers verlengen door kringloopwinkels

Een onderzoeks- en ontwerpproject om de inname en reparatie van afgedankte stofzuigers te professionaliseren.

Nederland circulair in 2050

Het programma 'Nederland circulair in 2050' richt zich op de ontwikkeling en realisatie van een circulaire economie voor 2050.

FutuRaM

FutuRaM ontwikkelt een kennisbasis over de beschikbaarheid en terugwinbaarheid van secundaire grondstoffen (2RM's) binnen de Europese Unie

×