AI en de circulaire economie
AI als tool om de transitie te versnellen
Deze paper werpt een eerste blik op de doorsnede van twee opkomende megatrends: hoe AI de overgang naar een circulaire economie kan versnellen. Het stelt vast dat AI verbeteringen kan bieden op drie hoofdgebieden:
- Ontwerp circulaire producten, componenten en materialen. AI kan de ontwikkeling van nieuwe producten, componenten en materialen voor een circulaire economie verbeteren en versnellen door middel van herhalende machine learning-ondersteunde ontwerpprocessen die snelle prototyping en testen mogelijk maken.
- Hanteer circulaire bedrijfsmodellen. AI kan de concurrentiekracht van circulaire economiebedrijfsmodellen, zoals product-als-dienst en leasen, vergroten. Door realtime en historische gegevens van producten en gebruikers te combineren, kan AI helpen de productcirculatie te vergroten en het gebruik van bedrijfsmiddelen door middel van prijs- en vraagvoorspelling, voorspellend onderhoud en slim voorraadbeheer.
- Optimaliseer circulaire infrastructuur. AI kan helpen bij het opbouwen en verbeteren van de omgekeerde logistieke infrastructuur die nodig is voor een ”close the loop” van producten en materialen door processen te verbeteren voor het sorteren en demonteren van producten, het herfabriceren van componenten en het recyclen van materialen.
Om de reeks toepassingen over sectoren te illustreren, bekijkt deze paper twee waardeketens: voedsel en landbouw; en consumentenelektronica. Deze voorbeelden, gericht op biologische materialen en technische materialen, benadrukken het potentieel van AI om de circulariteit van een breed scala aan economische activiteiten te vergroten.
Andere relevante publicaties
Inzameling voor hergebruik op de milieustraten
Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.
Circulaire armaturen in de openbare ruimte
Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.
Levensduur van stofzuigers verlengen door kringloopwinkels
Een onderzoeks- en ontwerpproject om de inname en reparatie van afgedankte stofzuigers te professionaliseren.