Doorbraak in recyclebare elektronica: in water oplosbare printplaten

De technologische evolutie heeft één schaduwzijde: de milieu-duurzaamheid. Elk jaar worden gigatonnen verouderde elektronische materialen verkeerd weggegooid. Dit leidt tot verloren kansen om zeldzame edele metalen terug te winnen en veroorzaakt ecologische schade. Biologisch afbreekbare elektronica kan bijdragen in het oplossen van dit probleem. Om de toenemende hoeveelheid elektronisch afval te verminderen, is semiconductor- en printplaten (PCB) expert Infineon een partnerschap aangegaan met Jiva Materials om een biologisch afbreekbaar, in water oplosbaar PCB-ontwerp van het bedrijf te onderzoeken. Soluboard – de printplaat die kan worden opgelost – is hier.

PCB staat voor “printed circuit board”. PCB’s kun je zien als de hersenen achter al onze elektronische apparaten, die ervoor zorgen dat ze goed functioneren. In plaats van traditionele glasvezels en chemicaliën gebruikt Soluboard natuurlijke biologisch afbreekbare vezels. Deze vezels zijn omhuld met een niet-giftig polymeer dat oplost in heet water. Het milieu kan dan de vezels composteren die het PCB vormen. Deze afbreekbare PCB voorkomt ook secundaire schade bij het verwijderen en recyclen van elektronica. Het opent de weg naar een duurzamere elektronica-industrie.

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

De circulaire economie: van nice to have naar must have

Knelpunten en aanbevelingen voor de versnelling van de transitie naar een circulaire economie

E-waste in het Verenigd Koninkrijk

Dit rapport beschrijft hoe elektrische apparaten in het Verenigd Koninkrijk worden gebruikt en weggedaan.

Zijn afgedankte waterkokers geschikt voor hergebruik?

In dit onderzoek is gekeken of waterkokers die normaal gerecycled zouden worden geschikt zijn voor hergebruik in de kringloopwinkel.

×