De Wereldwijde E-waste Monitor 2020

Hoeveelheden, stromen en de potentie voor een circulaire economie

Gemiddeld neemt het totale gewicht (exclusief zonnepanelen) van het wereldwijde elektrische en elektronische apparatuur (EEA) verbruik jaarlijks toe met 2,5 miljoen ton (Mt). Na gebruik wordt EEA verwijderd, waardoor een afvalstroom ontstaat die gevaarlijke en waardevolle materialen bevat. Deze afvalstroom wordt e-waste of Afgedankt Elektrisch en Elektronische Apparatuur (AEEA) genoemd, een term die vooral in Europa wordt gebruikt.

Deze monitor biedt de meest uitgebreide update van wereldwijde e-waste statistieken. Enkele van de meest veelzeggende bevindingen zijn als volgt. In 2019 produceerde de wereld maar liefst 53,6 miljoen ton e-waste, een gemiddelde van 7,3 kg per hoofd van de bevolking. Datzelfde jaar bedroeg de formeel gedocumenteerde inzameling en recycling 9,3 Mt, dus maar 17,4% van de in totaal gegenereerde e-waste.  Dit aandeel is gegroeid met 1,8 Mt sinds 2014, maar de totale productie van e-waste steeg met 9,2 Mt, wat een jaarlijkse groei van bijna 2 Mt aangeeft. Er kan dus worden geconcludeerd dat de recyclingactiviteiten geen gelijk tempo houden. Ten slotte is de levensloop van 82,6% (44,3 Mt) e-waste die in 2019 werd gegenereerd onzeker. Daarnaast zijn de eindbestemmingen en de milieueffecten van deze groep e-waste erg verschillend per regio.

Om een ​​circulaire economie te bereiken, is het essentieel om de officieel gedocumenteerde wereldwijde inzameling en recycling van e-waste aanzienlijk te verhogen. Zeker gezien de snelle groei van deze afvalstroom, die naar verwachting in 2030 al 74,7 Mt zal bedragen. Daarnaast moet de terugwinning van materialen naar gesloten materiaalkringlopen worden opgevoerd en moet het gebruik van nieuwe materialen worden verminderd.

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Keywords: AEEA

Andere relevante publicaties

Inzameling voor hergebruik op de milieustraten

Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.

E-waste in het huishoudelijk restafval

Inventarisatie van de hoeveelheid en de verschillende soorten e-waste in het restafval voor 2023

E-waste in het Verenigd Koninkrijk

Dit rapport beschrijft hoe elektrische apparaten in het Verenigd Koninkrijk worden gebruikt en weggedaan.

×