De Wereldwijde E-waste Stromen Monitor 2022

De productie van elektronisch afval (e-waste) zal naar verwachting toenemen met gemiddeld 2 miljoen ton per jaar tot 74,7 miljoen ton in 2030, en zelfs 110 miljoen ton wordt verwacht in 2050. Economische ontwikkeling en snelle technologische veranderingen maken elektrische en elektronische apparaten snel overbodig. Hierdoor is e-waste wereldwijd de snelst groeiende afvalstroom is. De groeiende hoeveelheid e-waste vormt een bedreiging voor het milieu. Echter, tegelijkertijd biedt het zakelijk potentieel voor het winnen van gewone, kostbare en kritieke grondstoffen die aanwezig zijn in e-waste.

Slechts 17 procent van het gegenereerde e-waste in 2019 werd gerapporteerd als ingezameld en gerecycled. Dit betekent dat andere hoogwaardige, herstelbare materialen zoals goud, zilver, koper en platina met een geschatte waarde van $57 miljard, werden gedumpt of verbrand.

De belangrijkste redenen voor de toenemende hoeveelheid onbeheerde e-wastestromen kunnen als volgt worden samengevat:

  1. Toenemende hoeveelheden e-waste
  2. Afwezigheid van e-waste-specifieke wetgeving
  3. Beperkingen van infrastructuur voor beheer van e-waste
  4. Concurrentie tussen formele en informele sectoren om waardevolle onderdelen van e-waste
  5. Legale en illegale import- en exportkwesties
  6. Mengen van e-waste met andere afvalstromen zoals metaalschroot

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

Levensduurverlenging loont

Uit nieuw onderzoek van CE Delft blijkt dat het stimuleren van reparatie en refurbishment van elektronische apparaten grote voordelen biedt. Met slimme beleidsmaatregelen kunnen jaarlijks 800.000 extra apparaten een tweede leven krijgen, goed voor miljoenen aan extra economische waarde, honderden nieuwe banen en flinke CO₂-winst

Re-use van soundbars

Hoe haalbaar is het om soundbars een tweede leven te geven? In opdracht van Stichting OPEN onderzocht Second Use de potentie van re-use bij vier modellen soundbars – met inzichten over reparatiemogelijkheden, consumentengedrag en belemmeringen.

×