Duurzame Elektronica met Liquid Metal Printing

Elektronische apparaten spelen een essentiële rol in onze moderne beschaving. De opkomst van Liquid Metal Printed Electronics (LMPE) biedt een revolutionaire benadering voor de productie van elektronische apparaten. LMPE biedt veel kansen zoals flexibiliteit voor persoonlijk gebruik, lage kosten, hoge prestaties, en bovenal, milieuvriendelijkheid.

Vergeleken met conventionele productie van elektronica, heeft LMPE het potentieel om de elektronica- en geïntegreerde schakelingenindustrie te transformeren. Het maakt het mogelijk om elektronica te produceren die zich uitstrekt van 2D-oppervlaktes tot 3D-structuren, op elk gewenst ondergrond. Met liquid metal printing kunnen elektronische producten op maat worden gemaakt. Dit maakt de weg vrij voor een nieuwe benadering van moderne elektronica.

In deze spannende ontwikkeling zijn al talloze technologische doorbraken gemaakt. Het ontwikkelen van verschillende liquid metal functionele inkten, printing machines en toepassingen heeft de weg geplaveid voor de snelle opkomst van een nieuwe elektronische industrie. Het is van cruciaal belang om de belangrijkste R&D-richtingen te onderzoeken en toekomstige uitdagingen te begrijpen voor een succesvolle industrialisatie van LMPE op grote schaal. Daarom wordt in dit onderzoek een overzicht gegeven van de representatieve principes en sleuteltechnologieën die ten grondslag liggen aan LMPE. Ook worden de mijlpaalproducten en apparatuur die zijn ontwikkeld voor de opkomende LMPE-industrie besproken.

De toekomst van ‘pervasive electronics’ ligt volgens de onderzoekers binnen handbereik. Een toekomst waar iedereen vrijelijk gebruik kan maken van deze technologie om functionele elektronische apparaten te printen, waar en wanneer dan ook. Het zou een evolutie kunnen zijn die de deuren opent naar ongekende mogelijkheden in de elektronica-industrie.

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

Recycling van zonnepanelen

Onderzoek naar de verschillende mogelijkheden om zonnepanelen te recyclen

Rapport circulaire steden 2024

Overzicht van de strategieën en acties van circulaire initiatieven in Europese steden

Manifest voor een Europese Wet Circulair Materiaalgebruik

Manifest van de FEAD waarin een Wet Circulair Materiaalgebruik wordt voorgesteld

×