E-wastebeheer en de impact op milieu en samenleving

Elektronisch afval, ook wel e-waste genoemd, is een van de moeilijkste en snelst groeiende milieuproblemen van deze tijd. E-waste bestaat uit oude of afgedankte elektronische apparaten zoals computers, laptops, televisies, generatoren, dvd’s, mobiele telefoons, diepvriezers en andere items. Deze worden doorgaans door hun oorspronkelijke eigenaren weggegooid vanwege hun korte levensduur. Het bevat soms een aantal gevaarlijke bestanddelen die een negatief effect hebben op het milieu en, nog belangrijker, op de menselijke gezondheid. Omdat het schadelijke chemische elementen bevat, blijkt e-waste een aanzienlijk probleem te kunnen zijn voor de veiligheid van de mens.

Veel groepen en regeringen uit verschillende landen hebben verschillende manieren geïmplementeerd om het probleem aan te pakken. Daarom presenteert deze review een opsomming van verschillende bronnen van e-waste, gevaren voor milieu en gezondheid, de samenstelling en karakterisering van deze gevaren en e-waste-scenario’s in de wereld. Het is voor de toekomst van belang om duurzame hanterings- en verwerkingstechnieken en recycling van e-waste te gebruiken. Dit document schetst voornamelijk verschillende problemen van e-waste en doet ook aanbevelingen voor eventuele oplossingen.

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

Monitoring van circulariteitsstrategieën

Rapport met uitgangspunten, achtergronden, toepassingen en voorbeelden van circulariteitsstrategieën en de R-ladder

Benchmark gemeenten

Benchmark met een rangschikking van alle Nederlandse gemeenten op basis van het aantal kilogram ingezameld elektrisch afval per persoon

Het versnellen van de circulaire economie in Europa

Analyse van de vorderingen die de EU heeft gemaakt in de overgang naar een meer circulaire economie

×