Elektrisch koken op zonne-energie in Afrika
Waar zal de transitie als eerste plaatsvinden?
De snelle verspreiding van fotovoltaïsche zonne-energie (PV) in Afrika heeft al miljoenen levens veranderd. Desondanks heeft het nog geen impact gehad op de belangrijkste energiebehoefte van arme huishoudens: koken.
Met de wereldwijd dalende prijzen van PV, recente ontwikkelingen in batterijtechnologie en stijgende houtskool/brandhoutprijzen in ernstig ontboste gebieden, gaat de deur open voor een potentieel alternatief: elektrisch koken op zonne-energie (PV-eCook). De eerste onderzoeken hiernaar richtten zich op het ontwikkelen van zonne-energie systemen geschikt voor thuisgebruik (kooktoestel, batterijopslag, laadregelaar en PV-array). Echter, sindsdien is aangetoond dat elektrisch koken op batterijen (eCook) ook als een aanvulling gezien kan worden op onbetrouwbare nationale, mini-, micro- en nano-stroomnetwerken.
Dit onderzoek presenteert een methodologie gebaseerd op een multi-criteria beslissingsanalyse (MCDA). Deze analyse houdt rekening met een breed scala aan sociaal-culturele, politieke, technische en economische factoren die naar verwachting de acceptatie en potentiële impact van eCook in verschillende Afrikaanse contexten beïnvloeden. De analyse laat zien dat het concept in veel Afrikaanse landen behoorlijke kans van slagen heeft. Daarnaast toont de analyse aan dat er aanzienlijke omvangrijke markten zijn (miljoenen potentiële gebruikers). Verder is de verwachting dat de kosten van eCook binnen de komende vijf jaar zeer concurrerend zijn met bestaande ‘gecommercialiseerde vervuilende brandstoffen’.
Andere relevante publicaties
Milieuanalyse van scenario’s voor buiten gebruik gestelde zonnepanelen
Een onderzoek en milieuanalyse naar de verschillende scenario's voor buiten gebruik gestelde zonnepanelen.
Recycling van zonnepanelen
Onderzoek naar de verschillende mogelijkheden om zonnepanelen te recyclen
Kosten en opbrengsten bij recycling van zonnepanelen
Hoe het huidige recycling-proces van zonnepanelen eruitziet, en of dit een duurzame praktijk is in de toekomst