Elektrisch koken op zonne-energie in Afrika

Waar zal de transitie als eerste plaatsvinden?

De snelle verspreiding van fotovoltaïsche zonne-energie (PV) in Afrika al miljoenen levens heeft veranderd. Desondanks heeft het nog geen impact gehad op de belangrijkste energiebehoefte van arme huishoudens: koken.

Met de wereldwijd dalende prijzen van PV, recente ontwikkelingen in batterijtechnologie en stijgende houtskool/brandhoutprijzen in ernstig ontboste gebieden, gaat de deur open voor een potentieel alternatief: elektrisch koken op zonne-energie (PV-eCook). De eerste onderzoeken hiernaar zich richtten op het ontwikkelen van zonne-energie systemen geschikt voor thuisgebruik (kooktoestel, batterijopslag, laadregelaar en PV-array). Echter, is sindsdien aangetoond dat elektrisch koken op batterijen (eCook) ook als een aanvulling gezien kan worden op onbetrouwbare nationale, mini-, micro- en nano-stroomnetwerken.

Dit onderzoek presenteert een methodologie gebaseerd op een multi-criteria beslissingsanalyse (MCDA). Deze analyse houdt rekening met een breed scala aan sociaal-culturele, politieke, technische en economische factoren die naar verwachting de acceptatie en potentiële impact van eCook in verschillende Afrikaanse contexten beïnvloeden. De analyse laat zien dat het concept in veel Afrikaanse landen behoorlijke kans van slagen heeft. Daarnaast toont de analyse aan dat er aanzienlijke omvangrijke markten zijn (miljoenen potentiële gebruikers). Verder is de verwachting dat de kosten van eCook binnen de komende vijf jaar zeer concurrerend zijn met bestaande ‘gecommercialiseerde vervuilende brandstoffen’.

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

De circulaire economie: van nice to have naar must have

Knelpunten en aanbevelingen voor de versnelling van de transitie naar een circulaire economie

E-waste in het Verenigd Koninkrijk

Dit rapport beschrijft hoe elektrische apparaten in het Verenigd Koninkrijk worden gebruikt en weggedaan.

Zijn afgedankte waterkokers geschikt voor hergebruik?

In dit onderzoek is gekeken of waterkokers die normaal gerecycled zouden worden geschikt zijn voor hergebruik in de kringloopwinkel.

×