Elektrisch rijden, personenauto’s en logistiek

Trends en impact op het elektriciteitssysteem

Het aantal elektrische auto’s in Nederland groeit snel. Daarmee groeit ook de vraag naar elektriciteit om deze auto’s te kunnen laden. TNO en het PBL hebben de ontwikkelingen en onzekerheden op het gebied van elektrisch rijden en de impact die dit kan hebben op het elektriciteitssysteem tot 2030 in kaart gebracht.

De transitie naar elektrisch rijden loopt risico op vertraging, vanwege de reële kans dat de laadinfrastructuur en de capaciteit van het elektriciteitsnet niet snel genoeg kunnen meegroeien. Daarom is het verstandig het laden van elektrische voertuigen beter te spreiden: zowel over de tijd (slim laden) als over verschillende buurten. En daarnaast het elektriciteitsnet te verzwaren. Dit vergt niet zozeer nieuwe technologie, maar vooral samenwerking tussen partijen en een goede afweging van belangen onder (overheids)regie.

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

Levensduurverlenging loont

Uit nieuw onderzoek van CE Delft blijkt dat het stimuleren van reparatie en refurbishment van elektronische apparaten grote voordelen biedt. Met slimme beleidsmaatregelen kunnen jaarlijks 800.000 extra apparaten een tweede leven krijgen, goed voor miljoenen aan extra economische waarde, honderden nieuwe banen en flinke CO₂-winst

Naar een meer circulaire energietransitie met UPV

Analyse van de inzet van UPV voor batterijen in elektrische auto’s, zonnepanelen en windmolens

×