Het ‘Circularity Gap’-rapport NL

De Nederlandse economie is 24,5% circulair. Dit betekent dat slechts een kwart van de materialen, bedoeld om in de maatschappelijke behoeften te voorzien, afkomstig zijn uit non-virgin, secundaire bronnen. Dit geeft aan dat er een circularity gap (ofwel circulariteitskloof) bestaat van meer dan 75%. Het doel van deze studie is om inzicht te geven in de dynamiek van de Nederlandse economie. Zo kan aangeduid worden waar lineair gedrag in onze economie is ingebed en hoe we circulaire interventies kunnen implementeren om tot de benodigde systeemverandering te komen.

De belangrijkste uitkomsten laten zich als volgt samenvatten: de voetafdruk die samenhangt met onze consumptie is grotendeels afkomstig uit het buitenland. Verder zijn mobiliteit en voeding verantwoordelijk voor meer dan de helft van de grondstoffenvoetafdruk. Om de circulariteit van Nederland te vergroten, zijn in dit rapport vier scenario’s verkend die de economie gedeeltelijk kunnen transformeren: (1) circulair bouwen, (2) circulaire landbouw en voedselsystemen, (3) duurzame energietransitie, en (4) reparatie, remanufacturing en hoogwaardige recycling. Samen hebben deze scenario’s de potentie om de Nederlandse circulariteit van de huidige 24.5% naar maar liefst 70% te vergroten.

Ook heeft tijdige aanpassing van de arbeidsmarkt aan de veranderende economie de potentie de overgang naar een circulaire economie te versnellen. Met de ambitieuze overheidsaanpak voor de circulaire economie is het cruciaal ook stil te staan bij de bedrijven en de mensen die de transitie zullen moeten vormgeven.

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

FutuRaM

FutuRaM ontwikkelt een kennisbasis over de beschikbaarheid en terugwinbaarheid van secundaire grondstoffen (2RM's) binnen de Europese Unie

Rapportage Nationaal (W)EEE Register

Een jaarlijks rapport van het Nationaal (W)EEE Register (NWR) aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over (afgedankt) elektrisch en elektronisch apparatuur

Rapportage Nationaal (W)EEE Register 2019

Een jaarlijks rapport van het Nationaal (W)EEE Register (NWR) over (afgedankt) elektrisch en elektronisch apparatuur

×