Het potentieel van afgedankte elektronica
Een analyse van chroom, koper, indium, magnesium, neodymium en niobium in de EU
Afgedankte elektronica vormt een groeiend probleem vanwege hun economische waarde en materiaalintensiteit. Dit maakt correcte inzameling en recycling essentieel voor duurzame groei. Het kwantificeren van de omvang en samenstelling van afvalstromen is echter een uitdaging. Aan de hand van een materiaalstroomanalyse combineert deze studie elektronische afvalstromen en product samenstellingen van zes geselecteerde elementen (chroom, koper, indium, magnesium, neodymium en niobium) op basis van hun betekenis in de elektrische en elektronische producten (EEA) in de EU. Uit de studie bleek dat in 2018 52 % van alle afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA) die in de EU28+3 werd geproduceerd, op de juiste manier werd ingezameld en gerecycled, en dat de overige 48% niet werden gerapporteerd, waarvan de geselecteerde elementen 5 % vertegenwoordigden. Dit komt neer op een verlies van € 1,41 miljard.
De verkregen resultaten bieden een broodnodig perspectief om elektronische producten op een materiaalniveau in kaart te brengen voor circulaire materiaalvoorzieningen. Een goede inzameling en recycling van AEEA is cruciaal voor een duurzame groei en de terugwinning van waardevolle materialen.
Andere relevante publicaties
Circulaire armaturen in de openbare ruimte
Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.
Nederlandse huishoudens en lege batterijen
Onderzoek naar de kennis, houding en gedrag van Nederlandse huishoudens ten aanzien van lege batterijen
E-waste in het huishoudelijk restafval
Inventarisatie van de hoeveelheid en de verschillende soorten e-waste in het restafval voor 2023