Houdt milieuregelgeving elektronisch afval onder controle?

Bewijs van de export van e-waste in de Europese Unie

Afval afkomstig van elektrische en elektronische apparatuur (e-waste) neemt wereldwijd toe. Ontwikkelde landen, zoals die in Europa, produceren het grootste deel van e-waste wereldwijd. Daarom wordt e-waste vaak geëxporteerd naar andere landen voor afvalverwerking. Europa gaat steeds meer richting een circulaire economie en pakt milieu gerelateerde problemen aan. Om dit te bereiken is er een toename van milieubeleid en regelgeving op dit gebied. Dit artikel presenteert empirisch bewijs over hoe de regelgeving van de Europese Unie van invloed is geweest op de export van e-waste. Jaarlijkse gegevens van 2010 tot 2018 voor een panel van 18 Europese Unie landen zijn hiervoor geanalyseerd. Om milieuregelgeving te meten, werden inkomsten uit milieubelasting uit de productie van computers, elektronische en optische producten geselecteerd.

De bevindingen van dit artikel suggereren dat belastingheffing niet effectief is in het verminderen van de export van e-waste, waarbij een belasting op fabrikanten deze export zelfs vergroot. Ook verhoogt de hoge afhankelijkheid en de matige systemen voor de inzameling van e-waste de export van e-waste. Landen zijn vaak afhankelijk van buitenlandse grondstoffen voor het maken van nieuwe producten. Daarom zou een verstandige aanpak zijn om te investeren in inzamelpunten voor e-waste om economisch voordeel te halen uit de waardevolle elementen van dit afval.

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

Inzameling voor hergebruik op de milieustraten

Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.

Circulaire armaturen in de openbare ruimte

Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.

Nederlandse huishoudens en lege batterijen

Onderzoek naar de kennis, houding en gedrag van Nederlandse huishoudens ten aanzien van lege batterijen

×