Kosten van grondstoffenwinning uit AEEA

Geopolitieke instabiliteit, toegankelijkheid van specifieke mineralen en afnemende reserves veroorzaken risico’s in de waardeketen. Hierdoor neemt de strategische relevantie van het winnen van grondstoffen uit afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) in de EU toe. Dit artikel onderzoekt de hoeveelheden kritieke grondstoffen (CRMs) die afkomstig zijn uit AEEA-stromen vanuit het perspectief van uitputting.

Lange tijd zijn de recyclingdoelen uitsluitend gebaseerd op massa-verzameling en recyclingpercentages. In artikel is onderzocht wat de mogelijke beperkingen van deze aanpak kunnen zijn met behulp van een exergie-gebaseerde indicator genaamd thermodynamische zeldzaamheid. Deze indicator vertegenwoordigt de exergiekosten die nodig zijn voor het produceren van materialen vanuit het onbewerkte gesteente tot aan de markt. Italië is als casus gebruikt om de toepassing van de indicator op macroniveau (nationaal) en microniveau (bedrijf) te verkennen voor de productcategorieën “kleine elektronica” en “schermen en monitoren.”

De schattingen tonen aanzienlijke verschillen tussen de massa en zeldzaamheid van materialen binnen Italiaanse AEEA-stromen. Hoewel ijzer meer dan 70% van het gewicht van de geanalyseerde productcategorieën vertegenwoordigt, is het goed voor minder dan 15% van de zeldzaamheid. Op dezelfde manier hebben verschillende CRMs met een kleine massa een hogere zeldzaamheidswaarde, zoals wolfraam met minder dan 0,1% van de massa en meer dan 6% van de zeldzaamheid. Tevens wordt de beleidscontext belicht, waarbij wordt betoogd dat thermodynamische zeldzaamheid nieuwe inzichten kan bieden ter ondersteuning van besluitvormingsprocessen met betrekking tot het einde van de levensduur van AEEA, bijvoorbeeld voor doelstellingen en normen voor recycling om materialenmonitoring en herstelopties te prioriteren.

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

Inzameling voor hergebruik op de milieustraten

Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.

Circulaire armaturen in de openbare ruimte

Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.

Nederlandse huishoudens en lege batterijen

Onderzoek naar de kennis, houding en gedrag van Nederlandse huishoudens ten aanzien van lege batterijen

×