Ontwikkelingen, uitdagingen en kansen binnen de e-waste sector

Dit onderzoek belicht ontwikkelingen, uitdagingen en verschillenden vooruitzichten voor e-waste (elektronisch afval). Verschillende aspecten van e-waste, waaronder inzameling, voorbehandeling en recycling, worden kort besproken. Het blijkt dat Europa de grootste inzamelaar van elektronisch afval is, gevolgd door Azië, Amerika, Oceanië en Afrika. De geldwaarde van grondstoffen voor e-waste wordt geschat op 57 miljard dollar. Er wordt echter slechts $10,0 miljard aan elektronisch afval gerecycled en duurzaam teruggewonnen, waardoor 15 miljoen ton (Mt) CO2 wordt gecompenseerd.

De belangrijkste uitdagingen bij de behandeling van elektronisch afval zijn onder meer de inzameling, sortering en diversiteit van afval. Daarnaast zijn ook lage energiedichtheid, het voorkomen van verder afval, emissie en kosteneffectieve recycling doelstellingen. Slechts 78 landen in de wereld hebben nu wetgeving op het gebied van e-waste. Dergelijke wetgeving wordt in de meeste regio’s niet effectief uitgevoerd. Gebieden met veel ontwikkelingslanden zoals Zuidoost-Azië en Noord-Afrika hebben beperkte of geen wetgeving wat betreft e-waste. Daarom wordt gezocht naar land-specifieke normen en wetgeving, publiek bewustzijn, effectieve implementatie en overheidsstimulansen voor de ontwikkeling van kosteneffectieve technologieën om e-waste te beheren. Deze zullen naar verwachting een belangrijke rol zal spelen in de circulaire economie.

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

De circulaire economie: van nice to have naar must have

Knelpunten en aanbevelingen voor de versnelling van de transitie naar een circulaire economie

E-waste in het Verenigd Koninkrijk

Dit rapport beschrijft hoe elektrische apparaten in het Verenigd Koninkrijk worden gebruikt en weggedaan.

Zijn afgedankte waterkokers geschikt voor hergebruik?

In dit onderzoek is gekeken of waterkokers die normaal gerecycled zouden worden geschikt zijn voor hergebruik in de kringloopwinkel.

×