Ontwikkelingen, uitdagingen en kansen binnen de e-waste sector

Dit onderzoek belicht ontwikkelingen, uitdagingen en verschillenden vooruitzichten voor e-waste (elektronisch afval). Verschillende aspecten van e-waste, waaronder inzameling, voorbehandeling en recycling, worden kort besproken. Het blijkt dat Europa de grootste inzamelaar van elektronisch afval is, gevolgd door Azië, Amerika, Oceanië en Afrika. De geldwaarde van grondstoffen voor e-waste wordt geschat op 57 miljard dollar. Er wordt echter slechts $10,0 miljard aan elektronisch afval gerecycled en duurzaam teruggewonnen, waardoor 15 miljoen ton (Mt) CO2 wordt gecompenseerd.

De belangrijkste uitdagingen bij de behandeling van elektronisch afval zijn onder meer de inzameling, sortering en diversiteit van afval. Daarnaast zijn ook lage energiedichtheid, het voorkomen van verder afval, emissie en kosteneffectieve recycling doelstellingen. Slechts 78 landen in de wereld hebben nu wetgeving op het gebied van e-waste. Dergelijke wetgeving wordt in de meeste regio’s niet effectief uitgevoerd. Gebieden met veel ontwikkelingslanden zoals Zuidoost-Azië en Noord-Afrika hebben beperkte of geen wetgeving wat betreft e-waste. Daarom wordt gezocht naar land-specifieke normen en wetgeving, publiek bewustzijn, effectieve implementatie en overheidsstimulansen voor de ontwikkeling van kosteneffectieve technologieën om e-waste te beheren. Deze zullen naar verwachting een belangrijke rol zal spelen in de circulaire economie.

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

Van recht op reparatie naar bereidheid tot reparatie

Dit onderzoek bekijkt wat consumenten tegenhoudt om hun producten te repareren.

Evaluatie retourpremie koelvries apparatuur

Dit rapport bevat de uitgangspunten, bereikte resultaten, conclusies en aanbevelingen van de koelvries retourpremieactie van Stichting OPEN.

Weg van de wegwerpmaatschappij

In dit advies kijkt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) naar manieren waarop de wegwerptrend in onze economie kan worden gekeerd.