Roadmap circulaire fotovoltaïsche industrie
De aanpak naar een circulaire economie voor zonnepanelen (hierna PV) staat in vier kernpunten beschreven in de roadmap:
1) De fotovoltaïsche industrie moet een degelijke, hoogwaardige, circulaire verwerking van alle vrijkomende PV in Nederland realiseren. Met hoogwaardig wordt zinvol hergebruik van complete panelen volgens nog nader uit te werken criteria bedoeld. Hoogwaardig kan ook duiden op hoogwaardige grondstoffenterugwinning zodat deze grondstoffen weer ingezet kunnen worden voor nieuwe panelen of andere hoogwaardige toepassingen.
2) De fotovoltaïsche industrie met ondersteuning van de overheid realiseert een stabiel, fraudeproof financieringsmechanisme om te komen tot een verwijderingsfonds voor PV. Op deze wijze wordt het ontlopen van de noodzakelijke kosten voor de toekomstige hoogwaardige verwerking tegengegaan en is geborgd dat straks de middelen beschikbaar zijn voor de inzameling en hoogwaardige verwerking van PV.
3) Met de installatiebranche worden afspraken gemaakt over het inzamelen van PV van daken en zonneparken zodra deze in de toekomst vrijkomen. Op deze wijze is geborgd dat het afgedankte PV in het goede kanaal belandt en niet als restafval wordt afgevoerd.
4) Overheid, kennisinstituten en stichting OPEN samen met ZRN, PV Cycle en Holland Solar gaan samenwerken in (fundamentele) onderzoekstrajecten om te komen tot een circulaire fotovoltaïsche industrie. Dit zowel aan de ontwerpzijde (circulair ontwerp) als aan de grondstoffenzijde, gericht op het hoogwaardig terugwinnen van grondstoffen uit afgedankte PV.
Andere relevante publicaties
Milieuanalyse van scenario’s voor buiten gebruik gestelde zonnepanelen
Een onderzoek en milieuanalyse naar de verschillende scenario's voor buiten gebruik gestelde zonnepanelen.
Recycling van zonnepanelen
Onderzoek naar de verschillende mogelijkheden om zonnepanelen te recyclen
Kosten en opbrengsten bij recycling van zonnepanelen
Hoe het huidige recycling-proces van zonnepanelen eruitziet, en of dit een duurzame praktijk is in de toekomst