Circulaire armaturen in de openbare ruimte
Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase. De verkenning, uitgevoerd in opdracht van Stichting OPEN, heeft als doel om samen met ketenpartners de circulariteit van deze fase te verbeteren. Hierbij wordt voortgebouwd op bestaande initiatieven zoals hoogwaardige recycling en wordt gezocht naar nieuwe samenwerkingsmodellen. Door meer dan twintig interviews en veldonderzoek bij ketenpartners zijn de huidige uitdagingen en kansen grondig in kaart gebracht.
Het rapport benadrukt dat er veel bereidheid is binnen de keten om de circulariteit van EoL te verbeteren, maar dat dit vraagt om gecoördineerde acties en intensieve samenwerking. Belangrijke aanbevelingen zijn het verbeteren van dataverzameling, het versterken van ketensamenwerking en het bevorderen van transparantie en vertrouwen. Concrete kansen liggen in hoogwaardige aluminiumrecycling, refurbishment van armatuurbehuizingen en circulaire inkoopstrategieën.
Drie icoonprojecten worden voorgesteld om de circulariteit te vergroten: een gesloten kringloop voor recycling, hergebruik van LED-armaturenbehuizingen en het realiseren van een volledig circulaire keten voor straatverlichting. Voor elk project worden haalbaarheid, impact en benodigde samenwerking uitgediept, met als doel niet alleen milieuwinst te behalen, maar ook vertrouwen en samenwerking binnen de keten te versterken. Dit rapport biedt daarmee een praktische routekaart naar een circulaire toekomst voor armaturen in de openbare ruimte.
Andere relevante publicaties
Inzameling voor hergebruik op de milieustraten
Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.
Rapportage Nationaal (W)EEE Register
Een jaarlijks rapport van het Nationaal (W)EEE Register (NWR) aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over (afgedankt) elektrisch en elektronisch apparatuur
Rapportage Nationaal (W)EEE Register 2019
Een jaarlijks rapport van het Nationaal (W)EEE Register (NWR) over (afgedankte) elektrisch en elektronisch apparatuur