Zeer efficiënte en selectieve goudwinning met grafeenoxide
Materialen die goud kunnen winnen uit complexe bronnen, zoals elektronisch afval (e-waste), zijn nodig voor duurzame goudvoorziening en recycling. Het blijft echter moeilijk om een hoge winstgevendheid en precieze selectie te bereiken wanneer er maar weinig goud aanwezig is naast de andere metalen.
In dit rapport wordt een methode beschreven op basis van speciaal behandeld grafeen (rGO), een nanomateriaal. Deze biedt een zeer hoog rendement en selectieve winning van goudionen bij zeer lage concentraties (>1000 mg goud per gram rGO bij 1 ppm). De uitstekende prestaties zijn te danken aan bepaalde gebieden op het grafeen en de eigenschappen van rGO.
Deze specifieke gebieden op het grafeen verminderen de goudionen tot puur goud. Andere eigenschappen van rGO zorgen voor goede verspreidbaarheid. Goede verspreidbaarheid levert een efficiënte opname en reductie van goudionen op, op die gebieden. De wetenschappers vonden een manier om de controle over bepaalde delen van de rGO te behouden. Hiermee kon exclusief goud worden gewonnen, zonder besmetting door de 14 andere veelvoorkomende elementen in e-afval.
Deze bevindingen laten zien hoe goud kan worden gerecycled uit echt e-afval. Het is een schaalbare en economisch haalbare manier, zoals wordt aangetoond met behulp van rGO-membranen in een continu proces.
Andere relevante publicaties
Inzameling voor hergebruik op de milieustraten
Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.
Circulaire armaturen in de openbare ruimte
Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.
Nederlandse huishoudens en lege batterijen
Onderzoek naar de kennis, houding en gedrag van Nederlandse huishoudens ten aanzien van lege batterijen