Zeer efficiënte en selectieve goudwinning met grafeenoxide

Materialen die goud kunnen winnen uit complexe bronnen, zoals elektronisch afval (e-waste), zijn nodig voor duurzame goudvoorziening en recycling. Het blijft echter moeilijk om een hoge winstgevendheid en precieze selectie te bereiken wanneer er maar weinig goud aanwezig is naast de andere metalen.

In dit rapport wordt een methode beschreven op basis van speciaal behandeld grafeen (rGO), een nanomateriaal. Deze biedt een zeer hoog rendement en selectieve winning van goudionen bij zeer lage concentraties (>1000 mg goud per gram rGO bij 1 ppm). De uitstekende prestaties zijn te danken aan bepaalde gebieden op het grafeen en de eigenschappen van rGO.

Deze specifieke gebieden op het grafeen verminderen de goudionen tot puur goud. Andere eigenschappen van rGO zorgen voor goede verspreidbaarheid. Goede verspreidbaarheid levert een efficiënte opname en reductie van goudionen op, op die gebieden. De wetenschappers vonden een manier om de controle over bepaalde delen van de rGO te behouden. Hiermee kon exclusief goud worden gewonnen, zonder besmetting door de 14 andere veelvoorkomende elementen in e-afval.

Deze bevindingen laten zien hoe goud kan worden gerecycled uit echt e-afval. Het is een schaalbare en economisch haalbare manier, zoals wordt aangetoond met behulp van rGO-membranen in een continu proces.

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

FutuRaM

FutuRaM ontwikkelt een kennisbasis over de beschikbaarheid en terugwinbaarheid van secundaire grondstoffen (2RM's) binnen de Europese Unie

Rapportage Nationaal (W)EEE Register

Een jaarlijks rapport van het Nationaal (W)EEE Register (NWR) aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over (afgedankt) elektrisch en elektronisch apparatuur

Rapportage Nationaal (W)EEE Register 2019

Een jaarlijks rapport van het Nationaal (W)EEE Register (NWR) over (afgedankt) elektrisch en elektronisch apparatuur

×