Afvalstatistieken – AEEA ingezameld in de EU in 2020

Dit artikel geeft een overzicht van de verwerkte hoeveelheden afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) in de Europese Unie (EU) en in de EFTA-landen. Het is gebaseerd op gegevens die zijn verzameld in het kader van Richtlijn 2012/19/EU betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.

Het doel van de WEEE-richtlijn is het bevorderen van de inzameling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Daarnaast moet de richtlijn de terugwinning, recycling en voorbereiding voor hergebruik van dit afval stimuleren, om de hoeveelheid weggegooid afval te verminderen. In 2020 bedroeg het inzamelingspercentage van AEEA in de Europese Unie 45,9 % (gemeten als het gewicht van de ingezamelde AEEA ten opzichte van het gemiddelde gewicht van elektronische apparatuur die in de drie voorgaande jaren op de markt is gebracht, d.w.z. 2017-2019).

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

Inzameling voor hergebruik op de milieustraten

Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.

Nederlandse huishoudens en lege batterijen

Onderzoek naar de kennis, houding en gedrag van Nederlandse huishoudens ten aanzien van lege batterijen

E-waste in het huishoudelijk restafval

Inventarisatie van de hoeveelheid en de verschillende soorten e-waste in het restafval voor 2023

×