Op weg naar circulaire vermogenselektronica
Het ontwerpen van meer circulaire producten is essentieel voor het bereiken van ‘Sustainable Development Goal’ 12: verantwoorde consumptie en productie, die naar verwachting tegen 2030 zal worden bereikt. Om vooruitgang te boeken in de richting van een circulaire economie in vermogenselektronica, moeten afgedankte elektronische producten, modules of componenten worden teruggewonnen. Dit vereist de implementatie van End-of-Life (EoL)-strategieën. Vermogenselektronica is een deelgebied van elektronica waar zich elektronische componenten bevinden voor het schakelen, sturen en omvormen van grote elektrische vermogens.
Om de hoogwaardige circulariteit van een vermogenselektronisch product te maximaliseren, moet er al vroeg in de ontwerpfase rekening worden gehouden met EoL-keuzes en -beperkingen. Aangezien demontage een bekend knelpunt is in EoL-praktijken, is een ontwerp om demontage mogelijk te maken essentieel. Modulariteit verbetert de herconfigureerbaarheid en demonteerbaarheid van het product, het hergebruik ervan in andere productfamilies, evenals het onderhoud en de bruikbaarheid van het product. Er wordt dus verwacht dat dit denken over meerdere levenscycli, mogelijk gemaakt door modulariteit, zou bijdragen aan de overgang naar meer circulaire vermogenselektronische ontwerpen. Daarom wijst dit artikel op de algemene mogelijkheden om de circulariteit te verbeteren door modulariteit toegepast op vermogenselektronische converters.
Andere relevante publicaties
Inzameling voor hergebruik op de milieustraten
Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.
Circulaire armaturen in de openbare ruimte
Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.
Nederlandse huishoudens en lege batterijen
Onderzoek naar de kennis, houding en gedrag van Nederlandse huishoudens ten aanzien van lege batterijen