Transitiepaden voor Uitgebreide Producenten­verantwoordelijkheid

Deze position paper bevat een analyse van de belangrijkste sterke punten en beperkingen van de manier waarop ‘Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid’ (UPV) momenteel in Nederland wordt georganiseerd. Op basis van deze analyse worden drie Transitiepaden voor het verbeteren van UPV ten behoeve van de circulaire economie gepresenteerd:

  1. Het optimaliseren van UPV als instrument voor circulariteit na de gebruiksfase. De doelstellingen voor inzameling en recycling moeten in evenwicht worden gebracht met het bevorderen van de verlenging van de levensduur van producten (volgens de R-hiërarchie door middel van reparatie, refurbishment, en remanufacturing). De bedrijven die zich hiermee bezighouden, moeten formeel worden opgenomen in de UPV in een nieuwe ‘organisatie voor circulair waardeketenbeheer’
  2. Het herontwerpen van UPV als instrument voor de transitie naar circulaire economie. Transitiepad 2 bouwt voort op Transitiepad 1 en is gericht op doelen en financiële mechanismen voor duurzaam en circulair productontwerp.
  3. Meer dan UPV: hoe andere instrumenten UPV en de CE kunnen ondersteunen. Onder dit transitiepad geven de auteurs aanbevelingen voor aanvullende mogelijkheden om het UPV-instrument te ondersteunen. Het gaat hierbij om betere regelgeving voor eco-design en Design for Sustainability, mogelijkheden voor milieubelasting, en de essentiële rol van consumenten en gemeenten.

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

Inzameling voor hergebruik op de milieustraten

Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.

Circulaire armaturen in de openbare ruimte

Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.

Nederlandse huishoudens en lege batterijen

Onderzoek naar de kennis, houding en gedrag van Nederlandse huishoudens ten aanzien van lege batterijen

×