Hergebruik door consumenten in Nederland
Gegevens uit 2021 en 2022
In dit rapport wordt beschreven hoe voor de jaren 2021 en 2022 het aantal stuks en massa hergebruik door consumenten is vastgesteld. Daarbij is er, volgens de EU-verplichting, ingezoomd op vijf productgroepen: textiel, meubels, elektrische en elektronische apparaten, bouwmaterialen en overig.
Binnen levensduurverlenging is het hergebruiken van producten, goederen en/of materialen een van de manieren om daar langer mee te doen en zo bij te dragen aan de transitie naar de gewenste Circulaire Economie. Hergebruik is een handeling waarbij producten of componenten die geen afvalstoffen zijn, opnieuw worden gebruikt voor hetzelfde doel als waarvoor zij waren bedoeld. Naast het NPCE komt er ook vanuit de EU steeds meer aandacht voor hergebruik. Het uitvoeringsbesluit van de Europese Commissie van 18 december 2020 verplicht elke lidstaat van de EU tot monitoring en verslaglegging over hergebruik.
Andere relevante publicaties
Levensduur van stofzuigers verlengen door kringloopwinkels
Een onderzoeks- en ontwerpproject om de inname en reparatie van afgedankte stofzuigers te professionaliseren.
Verkenning verplichting verkoop gebruikte goederen
Onderzoek naar de mogelijkheid om retailers te verplichten een steeds groter aandeel tweedehands producten aan te bieden
Zijn afgedankte waterkokers geschikt voor hergebruik?
In dit onderzoek is gekeken of waterkokers die normaal gerecycled zouden worden geschikt zijn voor hergebruik in de kringloopwinkel.