Competitieve productie van zonne-energie in Europa

Kunnen Europese bedrijven een concurrentiepositie verwerven in de wereldwijde toeleveringsketen van zonne-energie en de energietransitie en veerkracht van Europa versterken? Het is een uitdaging, maar er is een weg.

Europa heeft zich ertoe verbonden om tegen 2050 een klimaatneutrale samenleving te zijn. Dit is een ambitieus doel, dat bemoeilijkt werd door de energiecrisis en het conflict in Oekraïne, evenals door inspanningen om de invoer van Russisch gas te vervangen.

Europa plant een grote opmars van fotovoltaïsche zonne-energie (PV) elektriciteit om zijn energie-uitdagingen aan te pakken, waaronder:

  • voldoen aan de klimaatambities
  • het beheer van een groot deel van de elektrificatie
  • het elektriciteitsnet koolstofarm maken
  • minder afhankelijk worden van anderen

Als onderdeel van de “EU-strategie voor zonne-energie” heeft de regio een doelstelling van 750 GWDC aan geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit tegen 2030 aangekondigd. In 2022 was dit 224 GW aan geïnstalleerde capaciteit. Dit is een flinke stap omhoog in jaarinstallaties, van zo’n 26 GW in 2021 naar circa 70 GW per jaar vanaf 2025. Duitsland alleen al mikt op een installatie van 215 GW in 2030. Daarmee komt er 160 GW aan nieuwe capaciteit bovenop de huidige 58 GW. GW. Dit zou de markt bijna met een factor vier vergroten.

Download PDF

Share this publication

Other relevant publications

E-waste in household residual waste

Inventory of the quantity and different types of e-waste in residual waste for 2023

Is recovering Neodymium from speaker cabinets meaningful?

Research into the extent to which high-quality magnets with Neodymium occur in discarded speakers and whether recovery is meaningful

The global e-waste monitor 2024

The global e-waste monitor is the most up-to-date overview of global e-waste data, statistics and progress in policy and regulation.

×