Het ontrafelen van het wereldwijde web van e-waste

De CO2-voetafdruk van nieuwe consumentenelektronica, met name informatie- en communicatietechnologie (ICT), is een grote bron van broeikasgasemissies. Deze elektronische producten zijn verantwoordelijk voor 15% tot 67% van de totale uitstoot in een mensenleven. Dit is voornamelijk veroorzaakt door mijnbouw, productie en transport in de toeleveringsketen.

Geschat wordt dat tussen 2014 en 2020 de door e-waste gegenereerde uitstoot van broeikasgassen met 53% is gestegen, met 580 miljoen ton CO2 uitgestoten in 2020. Zonder specifieke maatregelen zal tegen 2030 de uitstoot van deze bron toenemen tot ongeveer 852 miljoen ton CO2 per jaar.

Door de verwachte levensduur van elektronische apparaten met 50% tot 100% te verlengen, kan tot de helft van de totale broeikasgasemissies worden verminderd. Zulke resultaten vereisen coördinatie van ecologisch ontwerp en reductie (vermindering), reparatie, refurbishment en hergebruik van e-waste. Deze strategieën kunnen doorslaggevend zijn voor inspanningen ten behoeve van klimaatneutraliteit voor de elektronica-industrie. Een industrie die momenteel tot de top acht sectoren behoort die verantwoordelijk zijn voor meer dan 50% van de wereldwijde CO2-voetafdruk.

Download PDF

Share this publication

Other relevant publications

Accelerating the circular economy in Europe

This report gives a comprehensive analysis of how the EU is doing in the transition to a more circular economy

The Landscape of Circular Electronics Towards 2035

An overview of various developments that will likely influence the landscape in which circular electronics will be embedded by 2035

Zero waste cities of the future

Research about how cities can be designed in a way that helps citizens reduce waste.

×