Bijwerkingen van de Elektronische Gezondheidszorg Revolutie: Toxic e-waste
De wereldwijde markt voor medische elektronische producten zal naar schatting meer dan $100 miljard waard zijn in 2022 en naar verwachting $248,43 miljard bereiken tegen 2030. De elektronische revolutie in de gezondheidszorg omvat een breed scala aan apparatuur en procedures, waaronder diagnostische hulpmiddelen, medische apparaten en elektronische patiëntendossiers. Een centraal onderdeel van deze apparatuur zijn de printplaten en elektronische componenten die gemaakt zijn van giftige metalen, organische verbindingen, zeldzame elementen en kostbare materialen.
Het groeiende probleem van elektronisch afval (e-waste) is al enkele decennia bekend en vormt een risico voor mens en milieu. De recente pandemie heeft de aandacht voor dit probleem vergroot vanwege de toename in afval van persoonlijke beschermingsmiddelen. Medisch afval wordt als gevaarlijk beschouwd vanwege mogelijke infectieuze stoffen, terwijl elektronisch afval gevaarlijk is vanwege de aanwezigheid van giftige chemicaliën. De huidige regelgeving voor het beheer van medisch afval omvat geen e-waste, terwijl de beste praktijken voor het beheer van e-waste nog steeds in ontwikkeling zijn. Het is belangrijk dat alle betrokken partijen, inclusief fabrikanten van medische apparatuur, zich inzetten voor het verminderen van e-waste en het gebruik van gerecyclede componenten en materialen in de productie.
Andere relevante publicaties
Inzameling voor hergebruik op de milieustraten
Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.
Circulaire armaturen in de openbare ruimte
Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.
Nederlandse huishoudens en lege batterijen
Onderzoek naar de kennis, houding en gedrag van Nederlandse huishoudens ten aanzien van lege batterijen