Circulaire batterijen voor de toekomst

Samenwerken voor een duurzame en veerkrachtige waardeketen

Batterijen vormen de basis van onze moderne samenleving. Ze maken ons dagelijks leven mogelijk: van het voeden van onze telefoons en laptops, het starten van de motoren van onze auto’s en vrachtwagens tot het opslaan van de energie die we genereren voor later gebruik. Hoewel batterijen al tientallen jaren bestaan, heeft hun strategische belang recentelijk aanzienlijke groei doorgemaakt.

De toenemende aanvoer van batterijen gaat gepaard met tal van ecologische, sociaal-economische en geopolitieke uitdagingen. Batterijen worden gedolven, geproduceerd en verplaatst via een wereldwijde toeleveringsketen met aanzienlijke negatieve gevolgen voor ecosystemen en lokale gemeenschappen. Overheden en bedrijven over de hele wereld worden geconfronteerd met de noodzaak om meer te doen met minder en snel en lokaal te handelen om een veerkrachtige aanvoer te waarborgen.

Het wordt steeds duidelijker dat een circulaire economie voor batterijen noodzakelijk is en voordelen biedt om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Circulariteit vertegenwoordigt een unieke kans om onze economie, samenleving en milieu toekomstbestendig te maken.

Deze brochure onderzoekt de huidige status en toekomstige mogelijkheden voor circulariteit in de gehele batterijwaardeketen in Nederland en daarbuiten. Het doel is om een internationaal debat te stimuleren over hoe samen, als regelgevers, onderzoekers, ondernemers, consumenten of investeerders, deze broodnodige overgang versneld kan worden.

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

De circulaire economie: van nice to have naar must have

Knelpunten en aanbevelingen voor de versnelling van de transitie naar een circulaire economie

E-waste in het Verenigd Koninkrijk

Dit rapport beschrijft hoe elektrische apparaten in het Verenigd Koninkrijk worden gebruikt en weggedaan.

Zijn afgedankte waterkokers geschikt voor hergebruik?

In dit onderzoek is gekeken of waterkokers die normaal gerecycled zouden worden geschikt zijn voor hergebruik in de kringloopwinkel.

×