De circulaire economie: van nice to have naar must have

De transitie naar een circulaire economie wordt steeds urgenter voor een duurzame, gezonde en veilige leefomgeving in Nederland. De VNG benadrukt dat de huidige inspanningen voor de circulaire economie onvoldoende zijn om de doelstellingen voor 2030 en 2050 te halen. In hun position paper, voortgekomen uit consultatierondes met gemeenteambtenaren, benoemen ze knelpunten en doen we aanbevelingen.

De aanbevelingen richten zich op vier cruciale aspecten (randvoorwaarden) waarop het rijk zijn rol kan versterken en die voorwaardelijk zijn voor de versnelling van de transitie naar een circulaire economie:

  1. Stel duidelijke normering en wetgeving op voor een circulaire economie
  2. Stel een heldere visie en governance structuur op met middelen voor de transitie naar een circulaire economie
  3. Organiseer landelijke monitoring van de transitie naar de circulaire economie
  4. Coördineer de oprichting en doorontwikkeling van kennisplatforms

 

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Keywords: Gemeente

Andere relevante publicaties

Inzameling voor hergebruik op de milieustraten

Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.

Rapport circulaire steden 2024

Overzicht van de strategieën en acties van circulaire initiatieven in Europese steden

Benchmark gemeenten

Benchmark met een rangschikking van alle Nederlandse gemeenten op basis van het aantal kilogram ingezameld elektrisch afval per persoon

×