Rapport circulaire steden 2024

De Circular Cities Declaration (CCD) werd vier jaar geleden opgericht om de transitie naar een circulaire economie in Europese steden te versnellen. Door een groep toonaangevende organisaties en een groeiend aantal ondertekenaars van steden samen te brengen — meer dan 80 op dit moment — creëert de CCD verbindingen, deelt best practices en toont de pioniersrol van steden om een ​​systeem te creëren dat op de lange termijn kan werken voor de economie, de maatschappij en het milieu.

Dit tweede voortgangsrapport biedt een gedetailleerd overzicht van de strategieën en acties die in elke bijdragende stad zijn geïmplementeerd. Naast de best practices van de verschillende steden zijn er ook analyses die de belangrijkste trends en acties onthullen om de transitie naar een circulaire manier van leven te versnellen. Verder bevat het rapport diepgaande hoofdstukken over hoe steden de voortgang meten en de circulaire economie inzetten om de natuur te herstellen.

Ook op het gebied van e-waste zijn voorbeelden uit steden te vinden, zoals het ReBOOT project uit Porto, reparatie initiatieven uit Brugge en de gratis ophaalservice aan huis in Newham.

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

Benchmark gemeenten

Benchmark met een rangschikking van alle Nederlandse gemeenten op basis van het aantal kilogram ingezameld elektrisch afval per persoon

De circulaire economie: van nice to have naar must have

Knelpunten en aanbevelingen voor de versnelling van de transitie naar een circulaire economie

Op weg naar gemeenten met minder afval

Onderzoek naar hoe gemeenten kunnen worden ingericht op een manier die burgers helpt om afval terug te dringen.

×