Een stap dichter bij biologisch afbreekbare elektronica

Onderzoekers van de Linköping Universiteit en het KTH Royal Institute of Technology hebben de eerste transistor ter wereld ontwikkeld die gemaakt is van hout. Hun studie, opent de weg voor verdere ontwikkeling van op hout gebaseerde elektronica.

Transistors, bijna honderd jaar geleden uitgevonden, worden door sommigen beschouwd als een uitvinding die net zo belangrijk is voor de mensheid als de telefoon, de gloeilamp of de fiets. Tegenwoordig zijn ze een cruciaal onderdeel van moderne elektronische apparaten en worden ze vervaardigd op nanoschaal. Een transistor regelt de stroom die erdoorheen loopt en kan ook functioneren als een schakelaar voor stroomtoevoer.

In eerdere proeven konden transistors gemaakt van hout alleen ionentransport reguleren. Wanneer de ionen op waren, stopte de transistor met functioneren. De transistor die ontwikkeld is door de onderzoekers van Linköping kan echter continu functioneren en elektriciteitsstroom reguleren zonder af te takelen. De transistor is gemaakt van balsahout.

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

Monitoring van circulariteitsstrategieën

Rapport met uitgangspunten, achtergronden, toepassingen en voorbeelden van circulariteitsstrategieën en de R-ladder

Benchmark gemeenten

Benchmark met een rangschikking van alle Nederlandse gemeenten op basis van het aantal kilogram ingezameld elektrisch afval per persoon

Het versnellen van de circulaire economie in Europa

Analyse van de vorderingen die de EU heeft gemaakt in de overgang naar een meer circulaire economie

×