Een stap dichter bij biologisch afbreekbare elektronica

Onderzoekers van de Linköping Universiteit en het KTH Royal Institute of Technology hebben de eerste transistor ter wereld ontwikkeld die gemaakt is van hout. Hun studie, opent de weg voor verdere ontwikkeling van op hout gebaseerde elektronica en controle van elektronische planten.

Transistors, bijna honderd jaar geleden uitgevonden, worden door sommigen beschouwd als een uitvinding die net zo belangrijk is voor de mensheid als de telefoon, de gloeilamp of de fiets. Tegenwoordig zijn ze een cruciaal onderdeel van moderne elektronische apparaten en worden ze vervaardigd op nanoschaal. Een transistor regelt de stroom die erdoorheen loopt en kan ook functioneren als een schakelaar voor stroomtoevoer.

In eerdere proeven konden transistors gemaakt van hout alleen ionentransport reguleren. Wanneer de ionen op waren, stopte de transistor met functioneren. De transistor die ontwikkeld is door de onderzoekers van Linköping kan echter continu functioneren en elektriciteitsstroom reguleren zonder af te takelen. De transistor is gemaakt van balsahout.

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

Verbeterd monitoringskader voor de circulaire economie

Eurostat heeft monitoringskader voor de circulaire economie in de EU herzien, verbeterd en opnieuw gepubliceerd

Risico’s van rook door branden van Li-ion-batterijen

Inzicht in de risico's die de rook van een brand veroorzaakt door Li-ion batterijen met zich meebrengt

ILT-rapport over inzameling en verwerking AEEA

De ILT doet onderzoek naar het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van e-waste in Nederland