Een stap dichter bij biologisch afbreekbare elektronica

Onderzoekers van de Linköping Universiteit en het KTH Royal Institute of Technology hebben de eerste transistor ter wereld ontwikkeld die gemaakt is van hout. Hun studie, opent de weg voor verdere ontwikkeling van op hout gebaseerde elektronica.

Transistors, bijna honderd jaar geleden uitgevonden, worden door sommigen beschouwd als een uitvinding die net zo belangrijk is voor de mensheid als de telefoon, de gloeilamp of de fiets. Tegenwoordig zijn ze een cruciaal onderdeel van moderne elektronische apparaten en worden ze vervaardigd op nanoschaal. Een transistor regelt de stroom die erdoorheen loopt en kan ook functioneren als een schakelaar voor stroomtoevoer.

In eerdere proeven konden transistors gemaakt van hout alleen ionentransport reguleren. Wanneer de ionen op waren, stopte de transistor met functioneren. De transistor die ontwikkeld is door de onderzoekers van Linköping kan echter continu functioneren en elektriciteitsstroom reguleren zonder af te takelen. De transistor is gemaakt van balsahout.

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

Van recht op reparatie naar bereidheid tot reparatie

Dit onderzoek bekijkt wat consumenten tegenhoudt om hun producten te repareren.

Evaluatie retourpremie koelvries apparatuur

Dit rapport bevat de uitgangspunten, bereikte resultaten, conclusies en aanbevelingen van de koelvries retourpremieactie van Stichting OPEN.

Weg van de wegwerpmaatschappij

In dit advies kijkt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) naar manieren waarop de wegwerptrend in onze economie kan worden gekeerd.