Een stap dichter bij biologisch afbreekbare elektronica

Onderzoekers van de Linköping Universiteit en het KTH Royal Institute of Technology hebben de eerste transistor ter wereld ontwikkeld die gemaakt is van hout. Hun studie, opent de weg voor verdere ontwikkeling van op hout gebaseerde elektronica.

Transistors, bijna honderd jaar geleden uitgevonden, worden door sommigen beschouwd als een uitvinding die net zo belangrijk is voor de mensheid als de telefoon, de gloeilamp of de fiets. Tegenwoordig zijn ze een cruciaal onderdeel van moderne elektronische apparaten en worden ze vervaardigd op nanoschaal. Een transistor regelt de stroom die erdoorheen loopt en kan ook functioneren als een schakelaar voor stroomtoevoer.

In eerdere proeven konden transistors gemaakt van hout alleen ionentransport reguleren. Wanneer de ionen op waren, stopte de transistor met functioneren. De transistor die ontwikkeld is door de onderzoekers van Linköping kan echter continu functioneren en elektriciteitsstroom reguleren zonder af te takelen. De transistor is gemaakt van balsahout.

Download PDF

Share this publication

Other relevant publications

Zero waste cities of the future

Research about how cities can be designed in a way that helps citizens reduce waste.

Reuse by consumers in the Netherlands

This report describes how the number of pieces and mass reuse by consumers was determined for the years 2021 and 2022.

Artificial intelligence and the circular economy

This paper offers a first look into the cross-section of two emerging megatrends: how AI can accelerate the transition to a circular economy.

×