Beoordeling repareerbaarheid van elektrische en elektronische apparaten
Versterking van de materiaalefficiëntie in het kader van de Ecodesign-richtlijn
De reparatie van energie verbruikende producten brengt tal van ecologische, sociale en economische voordelen met zich mee. Toch worden defecte producten tot op heden in de praktijk nauwelijks gerepareerd. Dit rapport heeft daarom als doel de materiaalefficiëntie van energie verbruikende producten te versterken, waarbij de nadruk ligt op de repareerbaarheid van elektrische en elektronische apparaten. Materiaalefficiëntie verwijst naar efficiënt gebruik en hergebruik van al het materiaal van het begin tot aan het eind van de levenscyclus.
Allereerste worden er concepten ontwikkeld om de repareerbaarheid te beoordelen. Deze concepten vormen leiden tot de identificatie van indicatoren die van invloed zijn op de repareerbaarheid. Vervolgens worden de indicatoren die beoordeeld zijn als sleutelindicatoren getest op toepasbaarheid door middel van praktijkcasestudies voor verschillende wasdrogers en printers.
Op basis van de empirische bevindingen is een beoordelingssysteem voor de repareerbaarheid van energie verbruikende producten ontwikkeld. Tot slot worden enkele maatregelen aanbevolen die kunnen worden geïntegreerd in het bestaande beleidskader om de repareerbaarheid en daarmee de materiaalefficiëntie van energie verbruikende producten te versterken.
Andere relevante publicaties
Nederlandse huishoudens en lege batterijen
Onderzoek naar de kennis, houding en gedrag van Nederlandse huishoudens ten aanzien van lege batterijen
E-waste in het huishoudelijk restafval
Inventarisatie van de hoeveelheid en de verschillende soorten e-waste in het restafval voor 2023
Levensduur van stofzuigers verlengen door kringloopwinkels
Een onderzoeks- en ontwerpproject om de inname en reparatie van afgedankte stofzuigers te professionaliseren.