Beoordeling repareerbaarheid van elektrische en elektronische apparaten

Versterking van de materiaalefficiëntie in het kader van de Ecodesign-richtlijn

De reparatie van energie verbruikende producten brengt tal van ecologische, sociale en economische voordelen met zich mee. Toch worden defecte producten tot op heden in de praktijk nauwelijks gerepareerd. Dit rapport heeft daarom als doel de materiaalefficiëntie van energie verbruikende producten te versterken, waarbij de nadruk ligt op de repareerbaarheid van elektrische en elektronische apparaten. Materiaalefficiëntie verwijst naar efficiënt gebruik en hergebruik van al het materiaal van het begin tot aan het eind van de levenscyclus.

Allereerste worden er concepten ontwikkeld om de repareerbaarheid te beoordelen. Deze concepten vormen leiden tot de identificatie van indicatoren die van invloed zijn op de repareerbaarheid. Vervolgens worden de indicatoren die beoordeeld zijn als sleutelindicatoren getest op toepasbaarheid door middel van praktijkcasestudies voor verschillende wasdrogers en printers.

Op basis van de empirische bevindingen is een beoordelingssysteem voor de repareerbaarheid van energie verbruikende producten ontwikkeld. Tot slot worden enkele maatregelen aanbevolen die kunnen worden geïntegreerd in het bestaande beleidskader om de repareerbaarheid en daarmee de materiaalefficiëntie van energie verbruikende producten te versterken.

Download PDF

Share this publication

Other relevant publications

Environmental analysis of end-of-life scenarios for decommissioned PV modules

A study and environmental analysis of the different scenarios for decommissioned solar panels.

FutuRaM

FutuRaM will develop the Secondary Raw Materials knowledge base on the availability and recoverability of secondary raw materials (2RMs) within the European Union

National (W)EEE Register report

An annual report from the National (W)EEE Register (NWR) to the Ministry of Infrastructure and Water Management on (waste) electrical and electronic equipment

×