Transitiepaden voor Uitgebreide Producenten­verantwoordelijkheid

Deze position paper bevat een analyse van de belangrijkste sterke punten en beperkingen van de manier waarop ‘Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid’ (UPV) momenteel in Nederland wordt georganiseerd. Op basis van deze analyse worden drie Transitiepaden voor het verbeteren van UPV ten behoeve van de circulaire economie gepresenteerd:

  1. Het optimaliseren van UPV als instrument voor circulariteit na de gebruiksfase. De doelstellingen voor inzameling en recycling moeten in evenwicht worden gebracht met het bevorderen van de verlenging van de levensduur van producten (volgens de R-hiërarchie door middel van reparatie, refurbishment, en remanufacturing). De bedrijven die zich hiermee bezighouden, moeten formeel worden opgenomen in de UPV in een nieuwe ‘organisatie voor circulair waardeketenbeheer’
  2. Het herontwerpen van UPV als instrument voor de transitie naar circulaire economie. Transitiepad 2 bouwt voort op Transitiepad 1 en is gericht op doelen en financiële mechanismen voor duurzaam en circulair productontwerp.
  3. Meer dan UPV: hoe andere instrumenten UPV en de CE kunnen ondersteunen. Onder dit transitiepad geven de auteurs aanbevelingen voor aanvullende mogelijkheden om het UPV-instrument te ondersteunen. Het gaat hierbij om betere regelgeving voor eco-design en Design for Sustainability, mogelijkheden voor milieubelasting, en de essentiële rol van consumenten en gemeenten.

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

Recycling van zonnepanelen

Onderzoek naar de verschillende mogelijkheden om zonnepanelen te recyclen

Rapport circulaire steden 2024

Overzicht van de strategieën en acties van circulaire initiatieven in Europese steden

Manifest voor een Europese Wet Circulair Materiaalgebruik

Manifest van de FEAD waarin een Wet Circulair Materiaalgebruik wordt voorgesteld

×