Verhinderingen die kunnen leiden tot systeem lock-ins bij e-waste management

Deze studie heeft als doel om de verschillende factoren te doorlopen die de implementatie en verspreiding van nieuwe kringloop sluitende oplossingen verhinderen. Uiteindelijk belemmeren deze factoren namelijk de transitie naar een circulaire economie. Deze factoren worden bestudeerd in het kader van e-waste management.

E-waste management is een interessante context om problematische factoren te bestuderen. Dit komt door de aanwezigheid van verschillende technologieën, druk uit de politieke sfeer en zakelijk potentieel voor een efficiëntere materiaalterugwinning.

Het blijkt dat de interacties tussen belemmeringen die de acceptatie van geavanceerde recyclingoplossingen in de weg staan, een versterkend effect op elkaar hebben. Dit leidt vervolgens tot de vorming van lock-ins op systeemniveau. Er werden drie lock-ins op systeemniveau geïdentificeerd:

  1. De nationale uitgebreide producentenverantwoordelijkheidsregeling
  2. Techno-economische vraagstukken
  3. Spanningen in de toeleveringsketen

Deze lock-ins belemmeren de acceptatie van innovaties en de daaruit voortvloeiende transformatie van het e-waste managementsysteem. Inzicht in de wisselwerking tussen deze lock-ins is essentieel om het systeem te ontsluiten en de overgang naar de circulaire economie te ondersteunen.

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

De circulaire economie: van nice to have naar must have

Knelpunten en aanbevelingen voor de versnelling van de transitie naar een circulaire economie

E-waste in het Verenigd Koninkrijk

Dit rapport beschrijft hoe elektrische apparaten in het Verenigd Koninkrijk worden gebruikt en weggedaan.

Zijn afgedankte waterkokers geschikt voor hergebruik?

In dit onderzoek is gekeken of waterkokers die normaal gerecycled zouden worden geschikt zijn voor hergebruik in de kringloopwinkel.

×