Verhinderingen die kunnen leiden tot systeem lock-ins bij e-waste management

Deze studie heeft als doel om de verschillende factoren te doorlopen die de implementatie en verspreiding van nieuwe kringloop sluitende oplossingen verhinderen. Uiteindelijk belemmeren deze factoren namelijk de transitie naar een circulaire economie. Deze factoren worden bestudeerd in het kader van e-waste management.

E-waste management is een interessante context om problematische factoren te bestuderen. Dit komt door de aanwezigheid van verschillende technologieën, druk uit de politieke sfeer en zakelijk potentieel voor een efficiëntere materiaalterugwinning.

Het blijkt dat de interacties tussen belemmeringen die de acceptatie van geavanceerde recyclingoplossingen in de weg staan, een versterkend effect op elkaar hebben. Dit leidt vervolgens tot de vorming van lock-ins op systeemniveau. Er werden drie lock-ins op systeemniveau geïdentificeerd:

  1. De nationale uitgebreide producentenverantwoordelijkheidsregeling
  2. Techno-economische vraagstukken
  3. Spanningen in de toeleveringsketen

Deze lock-ins belemmeren de acceptatie van innovaties en de daaruit voortvloeiende transformatie van het e-waste managementsysteem. Inzicht in de wisselwerking tussen deze lock-ins is essentieel om het systeem te ontsluiten en de overgang naar de circulaire economie te ondersteunen.

Download PDF

Share this publication

Other relevant publications

Accelerating the circular economy in Europe

This report gives a comprehensive analysis of how the EU is doing in the transition to a more circular economy

The Landscape of Circular Electronics Towards 2035

An overview of various developments that will likely influence the landscape in which circular electronics will be embedded by 2035

Zero waste cities of the future

Research about how cities can be designed in a way that helps citizens reduce waste.

×