UPV: rol en verantwoordelijkheden van gemeenten en inzamelingsorganisaties

Juridische kaders voor de afbakening van verantwoordelijkheden

“Wat zijn de rechten en verantwoordelijkheden van gemeenten en hun publieke inzamelorganisaties enerzijds en producenten/importeurs anderzijds bij de invulling van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid?” Dat is de hoofdvraag die in dit onderzoek is beantwoord vanuit juridisch oogpunt.
Meer in het bijzonder gaat het daarbij om de volgende vragen:

  1. Hoe verhoudt zich de (opgelegde) producentenverantwoordelijkheid tot de taken en verplichtingen van de gemeenten en hun publieke inzamelorganisaties ten aanzien van de kwaliteit en methodiek van het inzamelen en aanbieden van afvalstoffen?
  2. Hoe verhouden zich de wettelijke bepalingen over de financiële en organisatorische verantwoordelijkheden van producenten enerzijds tot het wettelijk kader over de verantwoordelijkheden van de gemeenten anderzijds? Op basis waarvan kunnen producenten bepalen waarvoor zij wel en niet betalen aan gemeenten.

Dit document moet inzicht bieden in de rol, rechten en verantwoordelijkheden van gemeenten en hun publieke inzamelorganisaties enerzijds en producenten/importeurs anderzijds bij de invulling van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid.

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

Het versnellen van de circulaire economie in Europa

Analyse van de vorderingen die de EU heeft gemaakt in de overgang naar een meer circulaire economie

Verkenning verplichting verkoop gebruikte goederen

Onderzoek naar de mogelijkheid om retailers te verplichten een steeds groter aandeel tweedehands producten aan te bieden

De circulaire economie: van nice to have naar must have

Knelpunten en aanbevelingen voor de versnelling van de transitie naar een circulaire economie

×