Bezit en verwijdering van TV’s in Nederlandse huishoudens

Data uit 2017

In dit onderzoek is onderzocht hoeveel tv’s er in de Nederlandse huishoudens aanwezig zijn en hoeveel er zijn afgedankt in 2017.

In 2017 zijn er 17.6 miljoen TV’s aanwezig in Nederlandse huishoudens; 300.000 meer dan in 2016 (+ 1.6%). Het aantal aanwezige CRT TV’s is fors gedaald. In 2017 waren er nog maar 2.2 miljoen CRT TV’s aanwezig, tegenover 3.1 miljoen in 2016, en is slechts 47% (1 miljoen) nog in gebruik. Het aantal platte TV’s aanwezig in Nederlandse huishoudens is daarentegen gegroeid van 14.1 miljoen naar 15.1 miljoen. Het aandeel dat daarvan ongebruikt is, is wel toegenomen van 4% in 2016 (600.000) naar 8% in 2017 (1.2 miljoen).

In 2017 zijn er in totaal 2.1 miljoen TV’s afgedankt uit Nederlandse huishoudens. Daarvan was ongeveer de helft nog in gebruik (1 miljoen). Werkende CRT TV’s worden relatief vaker weggedaan omdat ze niet meer werden gebruikt (40%). Bij platte TV’s is de meest genoemde reden het weggeven aan familie, vrienden of bekenden (42%). Vergeleken met 2016 is het aantal CRT TV’s dat is afgedankt gedaald van 1.6 miljoen naar 0.9 miljoen. Het aantal platte TV’s dat in 2017 werd afgedankt is gelijk aan 1.1 miljoen. Anders dan bij CRT TV’s was meer dan de helft van deze TV’s nog wel in gebruik voordat ze afgedankt werden (63%).

In dit onderzoek worden ook gegevens uit de bezitsmetingen van 2013 en 2016 aangehaald. De volledige onderzoeken lees je via de knoppen hieronder.

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Keywords: AEEA

Andere relevante publicaties

Inzameling voor hergebruik op de milieustraten

Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.

E-waste in het huishoudelijk restafval

Inventarisatie van de hoeveelheid en de verschillende soorten e-waste in het restafval voor 2023

E-waste in het Verenigd Koninkrijk

Dit rapport beschrijft hoe elektrische apparaten in het Verenigd Koninkrijk worden gebruikt en weggedaan.

×