De voordelen van duurzamere elektronica
Gemiddeld wordt er in de EU per persoon jaarlijks meer dan 20 kg aan elektrische en elektronische producten op de markt gebracht, waaronder grote huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, stofzuigers, koelkasten en vriezers, evenals elektronica en gadgets zoals computers, tv’s en mobiele telefoons.
Case studies van vier verschillende elektronische productgroepen tonen aan dat de gemiddelde werkelijke levensduur ten minste 2,3 jaar korter is dan hun ontworpen of gewenste levensduur. Er is potentieel voor aanzienlijke verhogingen van het werkelijke gebruik van deze producten.
Het verlengen van de levensduur en het uitstellen van veroudering van elektronica kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de impact op het milieu en het behalen van de milieu-, klimaat- en circulariteitsdoelstellingen van de EU. De ontwikkeling en implementatie van effectieve maatregelen zoals eco-design, energielabeling, groene overheidsopdrachten en uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) kunnen het mogelijk maken om circulaire bedrijfsmodellen te ondersteunen en op te schalen.
Other relevant publications
Circular luminaires in public spaces
This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.
E-waste in household residual waste
Inventory of the quantity and different types of e-waste in residual waste for 2023
Dutch households and empty batteries
Annual survey into the knowledge, attitude and behaviour of Dutch households regarding empty batteries