Elektrisch koken op zonne-energie in Afrika

Waar zal de transitie als eerste plaatsvinden?

De snelle verspreiding van fotovoltaïsche zonne-energie (PV) in Afrika al miljoenen levens heeft veranderd. Desondanks heeft het nog geen impact gehad op de belangrijkste energiebehoefte van arme huishoudens: koken.

Met de wereldwijd dalende prijzen van PV, recente ontwikkelingen in batterijtechnologie en stijgende houtskool/brandhoutprijzen in ernstig ontboste gebieden, gaat de deur open voor een potentieel alternatief: elektrisch koken op zonne-energie (PV-eCook). De eerste onderzoeken hiernaar zich richtten op het ontwikkelen van zonne-energie systemen geschikt voor thuisgebruik (kooktoestel, batterijopslag, laadregelaar en PV-array). Echter, is sindsdien aangetoond dat elektrisch koken op batterijen (eCook) ook als een aanvulling gezien kan worden op onbetrouwbare nationale, mini-, micro- en nano-stroomnetwerken.

Dit onderzoek presenteert een methodologie gebaseerd op een multi-criteria beslissingsanalyse (MCDA). Deze analyse houdt rekening met een breed scala aan sociaal-culturele, politieke, technische en economische factoren die naar verwachting de acceptatie en potentiële impact van eCook in verschillende Afrikaanse contexten beïnvloeden. De analyse laat zien dat het concept in veel Afrikaanse landen behoorlijke kans van slagen heeft. Daarnaast toont de analyse aan dat er aanzienlijke omvangrijke markten zijn (miljoenen potentiële gebruikers). Verder is de verwachting dat de kosten van eCook binnen de komende vijf jaar zeer concurrerend zijn met bestaande ‘gecommercialiseerde vervuilende brandstoffen’.

Download PDF

Share this publication

Other relevant publications

Accelerating the circular economy in Europe

This report gives a comprehensive analysis of how the EU is doing in the transition to a more circular economy

The Landscape of Circular Electronics Towards 2035

An overview of various developments that will likely influence the landscape in which circular electronics will be embedded by 2035

Zero waste cities of the future

Research about how cities can be designed in a way that helps citizens reduce waste.

×