Algemeen verbindend verklaring voor afvalbeheerbijdrage voor AEEA

Een belangrijke meerderheid van de producenten en importeurs van elektrische en elektronische apparatuur (EEA) heeft vrijwillig een overeenkomst gesloten inzake de afvalbeheerbijdrage voor het verwerken van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA). De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 18 februari 2021 besloten om deze overeenkomst algemeen verbindend te verklaren voor de periode van 1 maart 2021 tot en met 31 december 2025.

Het verzoek is ingediend door Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (Stichting OPEN). De overeenkomst is gesloten tussen Stichting Belangen A/V Producenten en Importeurs, Stichting ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, Stichting Metalektro Recycling, Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen, Stichting Witgoed en Stichting Zonne-energie Recycling Nederland, die de belangen behartigen van de bij hen aangesloten producenten met betrekking tot de afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, en Stichting OPEN.

De overeenkomst vormt de financiële basis voor de uitvoering van de verplichtingen van Stichting OPEN en dient ter financiering van een inzamel- en verwerkingssysteem voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Het algemeen verbindend verklaren van de overeenkomst, is onder andere nodig om ervoor te zorgen dat ook de producenten en importeurs, die niet vrijwillig deel zijn van deze overeenkomst verplicht worden de afvalbeheerbijdrage af te dragen. Wanneer één overkoepelende organisatie het voortouw neemt en in een regiefunctie de voorstellen uit het plan van aanpak 65% uitvoert, zal volgens Stichting OPEN het inzamelpercentage van 65% binnen 2 jaar na afgifte van de avv behaald kunnen zijn.

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

Benchmark gemeenten

Benchmark met een rangschikking van alle Nederlandse gemeenten op basis van het aantal kilogram ingezameld elektrisch afval per persoon

Het versnellen van de circulaire economie in Europa

Analyse van de vorderingen die de EU heeft gemaakt in de overgang naar een meer circulaire economie

Verkenning verplichting verkoop gebruikte goederen

Onderzoek naar de mogelijkheid om retailers te verplichten een steeds groter aandeel tweedehands producten aan te bieden

×