Effectbeoordeling Nationale Programma Circulaire Economie
Effecten van een geselecteerd aantal beleidsmaatregelen
Het Nationaal Programma Circulaire Economie 2023-2030 (NPCE) presenteert het nationale beleid voor de circulaire economie. Het gaat om ruim 265 beleidsmaatregelen gericht op vermindering, vervanging, hergebruik en hoogwaardige verwerking van materialen en producten. In dit rapport zijn, in opdracht van het ministerie van I&W, de (te verwachten) effecten in beeld gebracht op klimaat, leveringszekerheid, biodiversiteit en overige milieueffecten.
Omdat niet alle maatregelen in het NPCE voldoende zijn uitgewerkt om te kunnen doorrekenen, is er een selectie gemaakt van maatregelen die voldoende concreet zijn uitgewerkt om te kunnen doorrekenen en in potentie een groot effect kunnen hebben. Het gaat in totaal om 55 maatregelen, geclusterd in 10 pakketten. Dit betekent dat niet het volledige effect van het NPCE in kaart is gebracht. Beleidsmaatregelen die op EU-niveau uitgewerkt moeten worden zijn bijvoorbeeld niet meegenomen, omdat het onzeker is of deze maatregelen doorgang vinden.
Een van de clusters die is uitgewerkt is ”Verlenging levensduur producten”, hieronder vallen ook elektrische en elektronische apparaten.
Andere relevante publicaties
Meer vaart maken met de grondstoffentransitie
In deze reactie op het Nationaal Programma Circulaire Economie schrijft de SER over de zorg dat de grondstoffentransitie achterblijft bij de energietransitie.
Naar een meer circulaire energietransitie met UPV
Analyse van de inzet van UPV voor batterijen in elektrische auto’s, zonnepanelen en windmolens
Potentie re-use koffiemachines
Onderzoek naar de mogelijkheden voor hergebruik van koffiemachines. Hierbij is gekeken naar montage- en demontagegemak, de technische eigenschappen van onderdelen, kosten en marktpotentie.