Passen zonnepanelen wel binnen de AEEA-richtlijn?

PV CYCLE is het eerste vrijwillige collectieve terugnamesysteem (2007-2013). Daarnaaast is het de eerste en enige collectieve terugnamesysteem voor zonnepanelen oftewel fotovoltaïsche panelen (PV-panelen) met WEEE-conformiteitsdiensten in meerdere landen in de Europese Unie. Zij hebben vanuit hun unieke positie opgemerkt dat fotovoltaïsche panelen en de AEEA-wetgeving niet goed op elkaar aansluiten. Zij schrijven dat PV-panelen fundamenteel verschillen van andere elektrische en elektronische apparaten. Dit is onder andere omdat PV-panelen elektriciteit genereren waar andere apparaten dit verbruiken, worden gezien als een investering, een significant langere levensduur hebben en zich bevinden in een onstabiele markt.

Het hoofdstandpunt van PV CYCLE in deze position paper luidt daarom als volgt. Producten en apparatuur voor hernieuwbare energie vallen niet onder de AEEA-richtlijn. Zij nodigen de Europese Commissie uit om fotovoltaïsche panelen uit te sluiten van de reikwijdte van AEEA en een effectbeoordeling op te starten van een wetgeving inzake uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (EPR) voor alle producten en apparatuur op het gebied van hernieuwbare energie. Hierbij moet de kern van de discussie zijn het definiëren van een EPR-kader voor beleggingsproducten die elektriciteit opwekken en een compleet andere bedrijfsomgeving hebben dan snel verbruikende elektrische apparaten die elektriciteit verbruiken. Tegelijkertijd is een belangrijk doel van de discussie het creëren van een gelijk speelveld  voor alle apparatuur voor hernieuwbare energie (REE, Renewable Energy Equipment).

PDF downloaden

Deel deze publicatie

Andere relevante publicaties

Inzameling voor hergebruik op de milieustraten

Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.

Circulaire armaturen in de openbare ruimte

Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.

E-waste in het huishoudelijk restafval

Inventarisatie van de hoeveelheid en de verschillende soorten e-waste in het restafval voor 2023

×